Гастрит
Гастрит — захворювання
шлунка, що характеризується запаленням його слизуватої оболонки. Розрізняють гостру
й хронічну форми гастриту.
Гострий гастрит виникає внаслідок прийому грубої, гострої,
недоброякісної їжі, що викликає різке подразнення слизуватої оболонки шлунка. Супроводжується
болями й вагою в подложечной області, почуттям розпирання, нудотою, позивами на
блювоту й блювотою. Ці явища можуть розвиватися через 2—3 години після їжі, нерідко
сполучаються із загальною слабістю, головним болем, помірним підвищенням температури.
Особливо важко протікає захворювання, коли причиною його є їжа, заражена хвороботворними
мікробами (м'ясні й молочні продукти, риба та ін.). Також важко протікають гастрити,
що виникли внаслідок отруєння різними хімічними речовинами.
Рекомендується постільний режим, рясне тепле питво,
особливо при повторній блювоті. Промивання шлунка й грілку на область живота
можна застосовувати тільки при чіткому зв'язку захворювання із прийомом
недоброякісної їжі або отруєнням хімічними речовинами й при встановленому
лікарем діагнозі (тому що інші захворювання мають подібні ознаки). При правильному
лікуванні видужання наступає, як правило, через 3-4 дні. У міру стихання
гострих явищ призначають рідку теплу їжу - пісні супи, відвари, кисіль, кефір, картопляне
пюре, рідкі каші, парові котлети. Дієту поступово розширюють протягом 2-3
тижнів.
Хронічний
гастрит нерідко виникає внаслідок систематичного порушення режиму харчування, уживання
алкоголю, паління, а також при ряді інших захворювань шлунково-кишкового тракту.
Проявляється в період загострення болями в подложечной області, зв'язаними
нерідко із прийомом їжі, нудотою, порушенням апетиту, почуттям швидкого
насичення, відрижкою, іноді й блювотою. Основою поліпшення самопочуття цих
хворих є строге дотримання дієти, запропонованої лікарем. Рекомендується часте
(у ті самі годинники) дробове харчування з виключенням пряностей, гострої й
грубої їжі, міцних відварів, категорично забороняється алкоголь. У періоди
загострення використовуються різні медикаменти, фізіотерапевтичні процедури,
поза загостренням - курортне лікування. Профілактика гастритів заснована на раціональному
харчуванні й строгому санітарному нагляді за якістю продуктів харчування
населення.