Гастрит

Гастрит — захворювання шлунка, що характеризується запаленням його слизуватої оболонки. Розрізняють гостру й хронічну форми гастриту.
Гострий гастрит виникає внаслідок прийому грубої, гострої, недоброякісної їжі, що викликає різке подразнення слизуватої оболонки шлунка. Супроводжується болями й вагою в подложечной області, почуттям розпирання, нудотою, позивами на блювоту й блювотою. Ці явища можуть розвиватися через 2—3 години після їжі, нерідко сполучаються із загальною слабістю, головним болем, помірним підвищенням температури. Особливо важко протікає захворювання, коли причиною його є їжа, заражена хвороботворними мікробами (м'ясні й молочні продукти, риба та ін.). Також важко протікають гастрити, що виникли внаслідок отруєння різними хімічними речовинами.
Рекомендується постільний режим, рясне тепле питво, особливо при повторній блювоті. Промивання шлунка й грілку на область живота можна застосовувати тільки при чіткому зв'язку захворювання із прийомом недоброякісної їжі або отруєнням хімічними речовинами й при встановленому лікарем діагнозі (тому що інші захворювання мають подібні ознаки). При правильному лікуванні видужання наступає, як правило, через 3-4 дні. У міру стихання гострих явищ призначають рідку теплу їжу - пісні супи, відвари, кисіль, кефір, картопляне пюре, рідкі каші, парові котлети. Дієту поступово розширюють протягом 2-3 тижнів.

Хронічний гастрит нерідко виникає внаслідок систематичного порушення режиму харчування, уживання алкоголю, паління, а також при ряді інших захворювань шлунково-кишкового тракту. Проявляється в період загострення болями в подложечной області, зв'язаними нерідко із прийомом їжі, нудотою, порушенням апетиту, почуттям швидкого насичення, відрижкою, іноді й блювотою. Основою поліпшення самопочуття цих хворих є строге дотримання дієти, запропонованої лікарем. Рекомендується часте (у ті самі годинники) дробове харчування з виключенням пряностей, гострої й грубої їжі, міцних відварів, категорично забороняється алкоголь. У періоди загострення використовуються різні медикаменти, фізіотерапевтичні процедури, поза загостренням - курортне лікування. Профілактика гастритів заснована на раціональному харчуванні й строгому санітарному нагляді за якістю продуктів харчування населення.